Får ut mest av valåret 2014

Alldeles snart är 2013 över, och vi går in i 2014. När vi är så där lagom jästa av julmaten och trötta efter nyårsnattens bravader så kommer vi gå in i ett nytt år, och det är för många inte vilket år som helst. Det är nämligen valår, och nu om någonsin så är det osäkert vad som kommer att hända där i september då svenskarna tar plats i röstbåsen och ger sin röst på vem eller vilka som ska leda vårt land de närmaste fyra åren. För den som är intresserad av politik kommer det här vi ett guldår, och vi vet hur man ska få ut det mesta av valåret. 

Japp, 2014 står för dörren och med det kommer också mer och mer av det offentliga utrymmet att handla om det stundande valet. Vilka ska få bilda regering, vilka partier riskerar att åka ut ur riskdagen och vilket parti är på väg att ta en alldeles för stor plats? Det är många frågor som ska få sitt svar under året, och vi kan räkna med att det kommer gå hett till. Redan nu kan vi se hur temperaturen börjar stiga i olika debatter, bland annat i partiledardebatten som under hösten visade att det är kampsugna partiledare som går in i valåret. Läs mer i den här artikeln.

Den lokala politiken

Men det handlar inte bara om regering och riksdag, mycket handlar också om det lokala. Många gånger glömmer man kanske bort att man även gör valet till kommunfullmäktiga och landstingsfullmäktige under detta val, och de lokala politikerna kan påverka ens vardag i väldigt stor utsträckning. Därför gäller det att se till att det politiska intresset sträcker sig längre än bara till vad som sker i riksdagen, och att man även tar tag i och intresserar sig för den lokala politiken och vad de politiker som är aktuella för att bli invalda och få makt egentligen vill och tycker. Ett sätt kan vara att skapa en lokal debatt att locka folk till! Det kan till exempel gå till så här:

  • Du, eller flera med dig, bestämmer er för att det ska hållas en politisk debatt. Förslagsvis väljer ni ett bra datum, gärna på kvällen så att så många som möjligt inte jobbar då, och bokar en central lokal med gott om plats.
  • Ni pratar med lokala politiker från alla olika partier och ser till att de vill delta och skicka en representant till debatten. Börjar annonsera om att den ska äga rum. Se till att skaffa en bra moderator, till exempel från Macespeakers, som kan hålla i debatten och se till att den blir så bra som möjligt.
  • Frågar runt, kollar vad det finns för politiska intressen och viktiga lokala frågor i just er kommun eller stad. Sätter upp ett par punkter som ska diskuteras på debatten, förslagsvis 3-5 olika punkter, inte fler.
  • Annonserar flitigt, ser till att de lokala medierna är med på båten. Ordnar med ordentlig ljud och bild, och kanske vill någon lokaltidning se till att filma och visa på deras hemsida?

Då får du och din lokala omgivning en möjlighet att se vad just era lokala politiker vill, och varför ni ska välja dem. För det lokala är minst lika viktigt som det nationella.