Rödgrönt överens om att minska vinster i välfärden

agree-937898_640Regeringen har tillsammans med Vänsterpartiet kommit fram till ett förslag om hur man skulle kunna minska vinsterna för privata aktörer inom vissa sektioner i välfärden. Förslaget innebär inget förbud mot vinstgivande, men bolagen inom välfärden kan få begränsningar om detta förslag går igenom. 

Den rödgröna regeringen, läs mer, tar upp frågan om vinster i välfärden. Med bara ungefär ett år kvar till nästa val så är i alla fall Vänstern och Regeringspartierna kommit fram till ett förslag som skulle kunna minska vinsterna i välfärden.

Tidsplan som ska behandlas av riksdagen under denna mandatperiod

Det är i alla fall tanken bakom, men det bör även nämnas att förslaget inte är komplett ännu. Det är endel detaljer som återstår innan det är het färdigt. Men ändå är det en god bit på vägen och att de rödgröna är överens är bara det ett tecken på att förslaget kan komma att bli verklighet.

Tanken är att pengarna ska gå till rätt ändamål

Förslaget ska alltså stoppa vinstjakten i välfärden, något som många i det svenska folket är för. Skattepengarna ska kontrolleras bättre och användas mer till vad de faktiskt är till för. De privata företagen ska begränsas i sin möjlighet att kunna ta ut vinster från skola, vård och omsorg. Men inget förbud ska råda. Och Löfven har motiverat förslaget i sitt sommartal:

”Därför vill regeringen stoppa vinstjakten och skapa ordning och reda i välfärden. Men de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna står på riskkapitalbolagens och vinstlobbyns sida”, citat från denna artikel i Dagens Nyheter.