Hur kommer det gå med den rödgröna regeringen?

Valet avgjordes den 15 september 2014 och Socialdemokraterna stod som tydlig vinnare, samtidigt som den verkligt stora förloraren inte var hela Alliansen utan snarare Moderaterna som enligt tabellen hos Svt.se tydligt visas ha förlorat hela 29 % av förra valets moderata väljare till SD detta val. Men ett parti som heller inte är nöjda med sin nuvarande situation är Vänsterpartiet.

”Vänsterpartiet kräver en uppgörelse om vinster i välfärden innan partiet är beredd att sätta sig i förhandlingar om budgeten” läs mer här.

Redan under valvakan stod det klart att Alliansen skulle förlora sin plats i regeringen och fick snällt lämna tillbaka stafettpinnen till Socialdemokraterna som tillsammans med Miljöpartiet och Vänstern knep 43.7 % av rösterna. Dock meddelade partiledare Stefan Löfven tidigt att han mer än gärna bildar regering med Miljöpartiet, men att han inte vill ha Vänstern på någon regeringspost. Detta förde med sig att Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöström gick i taket och mer eller mindre sa rakt ut att han och hans parti kommer att motarbeta Sossarnas förslag i riksdagen till följd av utestängandet från regeringen. Dock menar Löfven att man inte håller med Sjöström i Vänsterns främste valfråga gällande vinster i välfärden, vilket gör att man avstår från att ge Vänstern en större talan i regeringssammanhang. Om Vänstern skulle få igenom sin plan, vilket det inte verkar som i en artikel SvD, skulle detta kunna innebära att fler än bara vinster i välfärden påverkas. I förlängning skulle exempelvis deras förslag kunna medföra följd att företag så som Axonprofil.se eller vilket annat vinstgenererande företag som helst skulle mista sin rätt att göra vinster i sin verksamhet om de till exempel skulle sälja produkter till eller via vården. Så den stundande frågan är hur långt Stefan Löfven är beredd att gå för att få Vänsterns stöd i sitt budgetförslag. Kommer han vika sig för den missunnsamma Vänstern eller kommer han stå stark och istället hoppas på stöd från annat håll?