Håll koll på företagets ekonomi

Ska du starta företag och har tagit lån för att finansiera uppstarten? Det är inte bara återbetalningar och räntor att tänka på då – det är nämligen viktigt att redan från start se till att hålla god kontroll över verksamhetens ekonomi om du vill att företaget ska gå med vinst.

Företagsekonomi kanske inte är det roligaste att hålla på med, men om man är egenföretagare är det nödvändigt. Speciellt om man redan från start har tagit lån för att dra igång med sin verksamhet. Ett smart tips är därför att redan från början anlita någon att hjälpa en med företagets ekonomiska bitar, för du har väl inte glömt det här med redovisning, årsslut, revisioner och skatteredovisningar? Just sådan saker är kanske inte vad en entreprenör väntar sig att denne ska behöva stå i när denne väl driver företag, men så är det – om man inte tar hjälp utifrån vill säga. Hos modernekonomi.se kan man läsa mer om vilka tjänster som de erbjuder att hjälpa till med, och för den som inte vill om-.utbilda sig till företagsekonom är det en väl värd investering att ta hjälp.

Tips om företagets ekonomi och lån

Om man redan från start har tagit ett banklån för att starta sin verksamhet kan det vara svårt eller ta emot att söka fler lån hos banken. Men turligt nog finns andra sätt att skrapa ihop extra finanser på. Några av dessa tipsar Driva Eget om där man bland annat räknar upp följande tips när bankerna säger nej:

  • Dra ned på kostnaderna som företaget har genom att förhandla om hyresavtal eller säga upp kostsam lyxkonsumtion såsom olika tidningsprenumerationer, kaffeleveranser eller liknande.
  • Fakturera snabbt och få in pengar fortare än att erbjuda uppskjuten betalning av er produkt eller tjänst.
  • Ta in en investerare i företaget som får köpa in sig mot en viss procent av vinsten för att få in mer pengar i företaget.