Snabblån är ett sätt för folk som i olika (ibland oförutsedda) situationer kan låna några tusenlappar. De ges ofta av mindre aktörer som inte kräver så mycket av låntagaren. De minimala kraven ökar räntekostnaden, och det är förklaringen till varför små lån är dyrare procentuellt än ett större bolån. Nu föreslår regeringen ett räntetak på snabblånen.
Att ha en sparbuffert är ingen självklarhet för många människor, speciellt inte i en bostadssituation där många bor i andrahandslösningar för tusentals kronor. Dessutom arbetar många under annorlunda anställningsformer idag, vilket gör att de inte kan få lån från storbankerna. Timanställda får ingen betald semester, och lånar några tusenlappar till semester. På https://expresskredit.se/ kan du läsa mer om hur det funkar, de erbjuder också flexibla lånebelopp och löptider.
Kommer det lösa skuldsättningen?
Det ska skydda de skuldsatta hushållen, menar regeringen som presenterar sin nya proposition, som handlar om att sätta räntetak på smslån. (Läs mer om det svd.se) Och kanske kan detta se till att sänka kostnaderna för lånen. Å andra sidan kan konsekvensen bli att långivarna ställer högre krav på låntagaren. Något som kan komma att sätta många hushåll i ekonomisk knipa. Det är svårt att spekulera i hur det här kommer förändra skuldsättningen, eller om marknaden bara anpassas och läggs om. Så länge folk är i behov av att ta snabba lån, så kommer det finnas sätt att göra det på, menar många.
En annan viktig aspekt är den skuldsituation som många barnfamiljer sätts i när Försäkringskassan betalat ut för mycket i bostadsbidrag. De kan då komma att bli återbetalningsskyldiga på flera tusen kronor. Hela systemet måste organiseras om, och moderniserat. Kanske kan det vara ett sätt att komma till bukt med den svenska skuldsättningen.
Idag söks och betalas bostadsbidraget ut preliminärt utifrån en av den sökande uppskattad inkomst för hushållet som sedan matchas mot den slutligen taxerade inkomsten. Det är en modell som i många fall leder till återbetalningsskyldighet av hela eller delar av bostadsbidraget då det kan vara svårt att uppskatta framtida inkomster. – försäkringskassan.se