Snabblånemarknaden regleras mer

Det kommer då och då förslag från politiskt håll för att reglera den stora snabblånemarknaden i Sverige. Nyligen kom det en proposition som handlade om att sätta räntetak på smslån för att på så sätt sänka lånen för lånen. Ett försök att bidra till ett Sverige där inte lika många är i skuldsättning.

Det var i våras som det rapporterades om förslaget, och i maj röstades det igenom i riksdagen där regeringens förslag om förändringar i konsumentkreditlagen godkändes. Det innebär att det införs just räntetak och kostnadstak för både snabblån och andra krediter som har höga kostnader. Det nya lagändringarna träder i kraft den 1 september 2018, om några dagar med andra ord. Vi har tidigare skrivit om detta förslag om räntetak för snabblån och högkostnadskrediter och nu har det alltså gått igenom en omröstning i riksdagen och träder strax i laga kraft.

 

Detta innebär lagändringen kring snabblån

 

Något som även går att läsa om lagändringen är att konsumenter som överväger att ta ett snabblån med hög ränta ska uppmärksammas på riskerna med att bli skuldsatt. Det ska leda till rimligare villkor för både snabblån och högkostnadskrediter, så att färre människor riskerar att hamna i en överskuldsättning på grund av dessa. En särskild bestämmelse om marknadsföringen av lånen har också lagts till. Där går att läsa om hur konsumentkrediters marknadsföring även ska vara måttfull och utformas på ett sådant sätt att den inte lockar konsumenter till ogenomtänkta beslut. Mer om allt detta går att läsa på Sveriges Riksdag under ärendet ”Räntetak och andra åtgärder på marknaden för snabblån och andra högkostnadskrediter”.

 

Kanske kommer det inte lösa skuldsättningen hos hushållen i Sverige, men däremot kommer det påverka litet och ge konsumenter lite bättre förståelse. Som konsument har du rätt att veta vad det är du köper, något som många blivit snuvade på när det kommer till lån tidigare, eftersom det är svårt att förstå alla tabeller över räntor och det inte finns konkreta exempel som gör det lätt att se sin totala kostnad. Be alltid om SEKKI när du funderar på lån, då får du ett representativt exempel som innebär att det inte sker någon kreditupplysning på dig.